MODERATERNAS UPPGÅNG BRYTS

Den kraftiga medvinden för Moderaterna är över. Det visar TV4 Väljaropinion för februari 2018. Ända sedan bytet av partiledare har Moderaterna fått ökat stöd i mätning efter mätning, men nu syns minussiffror igen. Samtidigt som det ser ljusare ut för både Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Så här ser läget ut just nu. När alla väljarbarometrar vägs samman av forskarna på Göteborgs universitet.

Jämfört med förra sammanvägningen i januari ser vi ett trendbrott. Moderaternas uppgångsvåg är bruten. Efter rader av kraftiga plussiffror i ett halvårs tid noterar vi nu ett svagt minus för M. Samtidigt som både Centerpartiet och SD börjar öka igen. Förmodligen tar de tillbaka väljare från Moderaterna.

Om vi istället jämför dagens siffror med valresultatet 2014 ser vi att Socialdemokraterna fortfarande är en bra bit under. Moderaterna ligger på nästan samma nivå som då. Centern och SD står på rejält plus. Miljöpartiet och KD har mycket stora problem.

Blockmässigt är det ganska jämnt mellan de rödgröna och de borgerliga. Ett låst läge med SD som stark vågmästare.

Om detta blev valresultat skulle KD åka ur riksdagen. Och de sju partierna skulle dela på mandaten så här. Att bilda en stark regering med de här siffrorna blir utomordentligt svårt.

Ett alternativ som ibland lyfts fram av opinionsbildare, såväl till höger som vänster, är det här. Om Socialdemokraterna och Moderaterna kunde lägga stridsfrågorna åt sidan och samarbeta så skulle de komma upp i 189 mandat. En bra bit över de 175 som krävs för majoritet.

Fler kommentarer i TV4Nyheternas livesändning och i TV4Nyheterna kl 19 och 22.

 

 

Läs om vår kommentarspolicy