KD LEVER FARLIGT

Moderaternas opinionsmässiga uppgång fortsätter. Moderaterna har nu passerat den nivå de fick vid valet 2014. Det visar TV4 Väljaropinion som vi publicerar ikväll. Men för Kristdemokraterna ser det mycket dystert ut.

Så här ser det ut när alla väljarbarometrar vägs samman av Göteborgs universitet. Det är inte längre någon tvekan om att Socialdemokraterna och Moderaterna är de två tyngsta partierna.

Jämfört med i december är den största förändringen Moderaternas fortsatta uppgång. Medan Sverigedemokraterna ligger still. Socialdemokraterna och Centerpartiet backar.

Det här innebär att Moderaterna nu ligger på en högre nivå än valresultat – för första gången på ett och ett halvt år.

Om man lägger ihop siffrorna blockvis så har de borgerliga en svag ledning. En procentenhet större än de rödgröna.

Men går vi till mandatfördelningen i riksdagen så skulle de rödgröna ändå bli starkare tillsammans, eftersom KD inte når upp till 4-procentspärren.

Hur illa läget är för Kristdemokraterna ser vi här. Ändå sedan 1998 har partiet backat i vartenda val. Alltmer pekar nu på att KD åker ur riksdagen i höst.

Statsvetare, som studerat små partiers möjlighet att överleva på stödröster, säger att KD:s situation är svårare nu än vid tidigare val. Vid tre procent går en psykologisk gräns. Hamnar ett parti under den nivån upplever många väljare att det inte är värt risken att rösta på det partiet.

Se intervju med statsvetaren Annika Fredén i Nyheterna kl 19 och 22.

 

Läs om vår kommentarspolicy