Från slips till fluga

Jag kände mig som en katt bland hermelinerna när jag fick inbjudan till Kristallen. Trots närmare 35 år i rutan har jag aldrig tidigare varit på ett sådant evenemang. Men nu var Partiledarduellerna nominerade och det kändes väldigt hedrande. Dock blev kvällen inte riktigt som det var tänkt…

På morgonen såg det lugnt ut. Efter ett planeringsmöte med kollegorna skulle jag vara ledig tills det var dags att svida om och åka till Älvsjömässan där den fina TV-galan ägde rum.

Den vrålsnygga smokingen var framplockad, lackskorna polerade till högglans.

Så plötsligt kommer beskedet: Min nästan namne, Ulf Kristersson, har tackat ja till att ställa upp som partiledarkandidat. Därmed är det i princip klart vem som ska ta över efter Anna Kinberg Batra. En stor politisk nyhet.

I sådana lägen kan jag inte hålla mig undan. Jag börjar genast jobba med grejen, ringer mina kontakter, skrollar flödet i sociala medier, samtidigt som jag söker efter intressanta personer som kan delta i Nyheternas livesändning.

Vi blir först med Mikael Odenbergs kommentar och först med Elisabeth Svantessons reaktion. Och efter en stund åker jag till riksdagen för att göra den första intervjun med Ulf Kristersson efter beskedet. Det flyter på fint hela vägen.

Sedan blir det bråttom. Riktigt bråttom. Jag ska fixa en ny smokingskjorta innan jag åker hem för att duscha, pudra näsan och svida om.

Samtidigt får jag höra att redaktionens dagchef, Per Nyberg, och kvällsredaktör, Martin Gens, inte nöjer sig med att jag har intervjuat Ulf Kristersson utan också vill ha med mig live för att kommentera läget i Nyheterna klockan 19.

“Men jag ska ju till Kristallen, vi är nominerade till ett pris, det kan jag inte hoppa av”, försöker jag med redaktören.

“Vi skickar en fotograf till Älvsjömässan”, blir svaret.

“Ska jag kommentera politik i fluga och smoking, hur skulle det se ut?”, undrar jag.

“Ta med en extra kavaj och en slirre så får du byta om på plats”, säger redaktören som inte tänker ge sig.

Sagt och gjort. Efter att ha mejlat förslag på vad vi ska prata om till programledaren, Ulrika Nilsson, tar jag en taxi till Älvsjömässan. Visserligen missar jag TV4:s fördrink och får tåga ensam på röda mattan, men jag har med mig den extra kavajen och en lämplig slips.

Så börjar letandet efter en plats där vi kan vara för att genomföra sändningen i Nyheterna klockan 19. Det är för mycket tjo och tjim för att vara inne i lokalerna där galan äger rum. Först tänker vi vara utomhus, men fotografen, Anneli Megner Arn, har en bättre idé. Vi ska vara i pressrummet, där är det lugnt och stilla.

Då visar det sig att jag måste ha en särskild pressackreditering för att gå över till den avdelningen, trots att jag är inbjuden gäst och har mitt vanliga presskort. Vakterna säger nej, de har sina regler att följa. Men, men, det löser sig efter ett tag.

När det lilla problemet är avklarat får jag äntligen möjlighet att ansluta mig till de andra. Jag slår jag mig ned vid bordet där förrätten redan har serverats. Jag har en utmärkt placering, i främsta raden framför scenen, mellan Ann Tiberg och Jenny Strömstedt. Mår som en prins. I tio minuter.

Då är det dags att lämna bordet. Jag plockar ut påsen med extrakläderna. Vandrar över till pressrummet. Byter kläder igen. Av med flugan – på med slipsen. Sätter snäckan i örat, kopplar upp återgångsljudet och levererar min analys.

Sändningen funkar bra, redaktören är nöjd. En minut och trettio sekunder renodlad visdom. Inte ett öga torrt.

Dags att säga hej till fotografen och byta kläder ännu en gång. Av med slipsen – på med flugan. Och tillbaka till bordet.

Anländer lagom till huvudrätten. Och nu kan jag börja skåla med de andra. Kvällen blir mycket trevlig. I början ser det trögt ut för TV4, men sedan lossnar det. Både Tilde de Paula och David Hellenius utses till bästa programledare. Och Mandelmanns gård sopar banan med alla andra program.

Att vi sedan inte fick något pris för Partiledarduellerna må vara förlåtet.

Det tar vi nästa gång.

Foto från röda mattan: TTBild/Jonas Ekströmer. 

Läs om vår kommentarspolicy