ÅKESSON HÖJER TONLÄGET

Igår kväll var det partiledardebatt i SVT:s Agenda. Det blev en debatt där Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var mest på hugget. Stärkta av opinionsmässiga framgångar gick de på offensiven.

När jag intervjuade alla partiledarna efter debatten sade Jimmie Åkesson att han ser sig själv som en statsministerkandidat i “minst lika hög grad” som Anna Kinberg Batra.

Men Jimmie Åkesson fick genast svar på tal av Annie Lööf. “Högmod går före fall”, sade Lööf och påpekade att inget annat parti vill regera ihop med SD.

Frågan är om den linjen kommer att hålla med det opinionsläge som finns idag.

NY JÄMVIKTSRIKSDAG

I den vetenskapliga sammanvägning av alla opinionsmätningar som TV4 presenterade förra veckan var Sverigedemokraterna 2,3 procentenheter större än Moderaterna.

Om det vore val nu skulle det bli helt jämnt mellan de två traditionella höger-vänster-blocken i riksdagen. Miljöpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen, enligt TV4 Väljaropinion. S+V skulle nå upp till 137 mandat och C+L+M också 137 mandat.

Det skulle alltså bli en ny sorts jämviktsriksdag. Och Sverigedemokraterna skulle få en helt avgörande position som vågmästare med 75 mandat, ännu starkare än den position som de har idag.

ALLIANSEN KNAKAR I FOGARNA

Igår syntes inte särskilt många tecken på att Alliansen har en gemensam front. Anna Kinberg Batra gjorde en ganska blek insats, det var Stefan Löfven och Annie Lööf som i första hand tog fajterna mot Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven gick till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson och beskrev Sverigedemokraternas budget som “ett fall för Lyxfällan”. Åkesson svarade med att anklaga Löfven för lögn. Men Kinberg Batra stod tyst och verkade inte vilja delta i matchen.

Och vad skulle hon säga. Moderaterna har ju sedan i januari börjat glänta på dörren till Sverigedemokraterna, med uttalanden som Kinberg Batra fortfarande kämpar med att förklara innebörden av. Nu är det Lööf som tar på sig uppgiften att markera borgerligt avståndstagande från Sverigedemokraternas värderingar och rötter.

Alliansens bristande sammanhållning gynnar Jimmie Åkesson. Ju mer det borgerliga blocket knakar i fogarna desto lättare blir det för Åkesson att höja tonläget.

FRÅGOR SOM PASSAR SD

En annan faktor som gynnar SD är att de frågor som nu dominerar agendan passar Sverigedemokraterna väl. Igår kväll var Isabella Lövin bedrövad över att Klimatet inte fanns med på dagordningen och Anna Kinberg Batra hade säkert önskat att Skatterna lyfts fram.

Men redaktionen för Agenda hade utgått från de frågor som väljarna tycker är viktigast och det sammanfaller med dem som Sverigedemokraterna satsar på.

Det är alltså knappast en slump att Jimmie Åkesson nu passar på och höjer tonläget. När Donald Trump har blivit USA:s president och Marine Le Pen har fått en tredjedel av rösterna i det franska valet så är det logiskt att den svenska motsvarigheten blir kaxig.

För de andra partierna är det här ett mycket besvärligt läge som ytterligare ökar pressen på att hitta nya samarbetsformer. Det blir en spännande tid fram till valet.

På TV4 Play kan du ser intervjuer med alla partiledarna efter debatten igår.

Nyhetsinslag om debatten

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy