SD näst största parti

Sverigedemokraterna är nu Sveriges näst största parti. SD leder över Moderaterna med drygt två procentenheter. Det visar en ny sammanvägning av alla opinionsmätningar, som TV4Nyheterna presenterar ikväll.

Sammanvägningen har tagits fram av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och är starten för ett samarbetsprojekt som kallas TV4 Väljaropinion.

TV4 Väljaropinion bygger på aktuella mätdata från de nio olika källor som rapporterar om hur väljarna skulle rösta: Demoskop, Inizio, Ipsos, Novus, SCB, Sentio, Sifo, Skop och YouGov.

Mätningarna viktas efter: 1) Hur omfattande de är. 2) När de är gjorda. 3) Kvaliteten i mätmetoderna. Målet är att ta fram en mer stabil bild av opinionsläget.

I den stora sammanvägningen får Sverigedemokraterna 19,3 procent, medan Moderaterna är nere på 17,0 procent. SD har nu etablerat sig som Sveriges näst största parti.

KD OCH MP UNDER SPÄRREN

Socialdemokraterna behåller positionen som största parti med 27,8 procent. Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren med 3,7 respektive 3,6 procent.

Centerpartiet har mer än fördubblat sitt stöd sedan riksdagsvalet och får i sammanvägningen stöd av 12,8 procent.

Vänsterpartiet når upp till 7,3 procent och Liberalerna 5,3 procent. Feministiskt Initiativ får 2,0 procent och övriga partier 1,2 procent.

DÖTT LOPP MELLAN VÄNSTER OCH HÖGER

Om det vore val idag så skulle de här siffrorna leda till att vi bara får sex partier i riksdagen och både MP och KD skulle åka ur. Dessutom skulle det bli helt jämnt i mandatfördelningen mellan S+V och C+L+M.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samlar tillsammans 137 mandat, de tre kvarvarande borgerliga partierna samlar också de 137 mandat. Sverigedemokraterna skulle få en mycket stark vågmästarroll med 75 riksdagsplatser.

Om man ser till de traditionella blocken, med samtliga partier inräknade har de tre rödgröna nu stöd av 38,7 procent av väljarna, medan de fyra allianspartierna kommer upp i 38,8 procent.

Läs om vår kommentarspolicy