“DÖ ska dö” – följ dramat i riksdagen

Finn Bengtsson, Moderat som vill att DÖ ska dö

Finn Bengtsson, moderat som vill att DÖ ska dö, han medverkar live i Nyheterna ikväll kl 19

 

Vill du hänga med i vad som händer när Decemberöverenskommelsen ställs på prov i riksdagen ikväll?

Att följa turerna vid en sådan omröstning är ingen lätt uppgift.

Men här är en liten vägvisare:

Vid omröstningen i riksdagen kl 18 tar man först beslut om ”Riktlinjer för den ekonomiska politiken”, det som brukar kallas vårbudgeten. Där har Alliansen inte något gemensamt förslag utan alla oppositionspartier (förutom V som stödjer regeringens budget) har lagt varsin reservation i utskottet. Det finns alltså fem motförslag till regeringens budget.

Röstningen om riktlinjerna sker i fem steg, i storleksordning nerifrån och upp. Först ställs KD:s reservation mot FP:s, sedan FP vs C, C vs SD, SD vs M. Efter fyra röstningar har M:s motförslag sållats ut som det starkaste oppositionsalternativet: M ställs då mot utskottets huvudförslag (dvs regeringens propp) och regeringen vinner.

Sedan börjar det spännande: röstningen om ”Vårändringsbudgeten”, som innehåller konkreta förslag för 2015. Det är här styrkan i Decemberöverenskommelsen prövas. Här finns tre förslag: regeringens, Alliansens och SD:s. Röstningen sker i två steg:

1. Först ställs SD:s reservation i utskottet mot Alliansens. A vinner

2. Sedan ställs Alliansens reservation mot utskottets förslag – dvs regeringens vårändringsbudget.

I den avgörande omröstningen förväntas Alliansens ledamöter lägga ned sina röster, i enlighet med DÖ. Regeringen kommer alltså att få igenom sin vårändringsbudget om inte ett stort antal borgerliga riksdagsledamöter går emot överenskommelsen och det är knappast troligt.

Det intressanta blir att se hur många Moderater som väljer att trotsa partipiskan. Finn Bengtsson, som jag har med live kl 19, har varit upprorsledare. Han vill att DÖ ska dö. Enligt Ekot har han fått med sig Anders Hansson på att rösta på Alliansens förslag. Vidare har minst två andra kritiska moderater, Boriana Åberg och Isabella Hökmark, kvittats ut.

Eftersom flera kvittas ut och andra kanske väljer att vara frånvarande blir det vanskligt att genast – utifrån röstsiffrorna – dra slutsatser om hur många Moderater som gått emot DÖ. Vi får vänta med att slå fast det tills röstningslistorna läggs ut på kammarkansliet ca 10-15 min efter klubbat beslut.

Finn Bengtsson har släppt alla tankar på att hålla sig sams med partiledningen. Han kör på stenhårt. I sitt debattinlägg under debatten idag kallade han DÖ för ”en olycka som drabbade Sverige”. Tonen är mycket öppenhjärtig, för att tala diplomatspråk.

 

 

Läs om vår kommentarspolicy